Curs Divemaster amb l'Àmfora!

17/12/2020
Xavier Sobrepere

Si vols fer el curs Divemaster a la Costa Brava, l'Àmfora hauria de ser una de les teves primeres eleccions. Així ho vàrem viure!

Doncs ja som Divemasters! La meva parella (Alba) i jo mateix (Xavi) hem fet el curs de Divemaster a l’Àmfora aquest últim estiu. Un estiu, el de 2020, no gaire convencional... L’Alba és metgessa, us podeu imaginar l’any que porta, i jo treballo a la universitat fent docència i recerca. Suposo que arran de les nostres professions, molts ens preguntaven què fèiem nosaltres fent el curs de Divemaster si no ens dedicarem mai al submarinisme. La meva reacció immediata era doble: (1) com que no ens dedicarem al submarinisme? Com saps al que ens dedicarem si no ho sabem ni nosaltres?, i (2) Qui ha dit que el Divemaster sigui només per aquells que es dedicaran exclusivament al submarinisme?

En aquest breu post intentaré resumir en què ha consistit la nostra experiència fent el Divemaster. El post seguirà la següent estructura: en primer lloc, exposaré breument en què consisteix el curs de Divemaster; en segon lloc, explicaré quina era la nostra motivació per fer-lo; en tercer lloc, resumiré quins han estat els gran hits de la nostra experiència i perquè estem tan satisfets d’haver-lo fet a l’Àmfora; finalment, especularé sobre quins poden ser els propers passos. Som-hi!

Què és el curs de Divemaster? Bàsicament, és el primer pas per poder treballar professionalment al món del submarinisme. A SSI, la titulació de Divemaster s’assoleix complint uns requisits bàsics (més de 80 immersions i titulació d’ Stress&Rescue) i fent els cursos de “Science of Diving” i “Dive Guide”. El curs de “Science of Diving” és un curs teòric que, a dia d’avui, es pot fer 100% online, i que és assolible per tothom. Hi ha parts i temàtiques del curs que són molt interessants, altres que pot ser no ho són tant, i alguna altra que guanyaria si tingués més profunditat (però en part és perquè encara ens queda MOLT per aprendre sobre el món del submarinisme!). El curs de Dive Guide és el que pràcticament tothom té en ment quan pensa en fer el Divemaster: de manera resumida, consisteix a ser Divemaster en pràctiques. La idea és guanyar experiència a base de fer moltes immersions, acompanyar i ajudar a cursos, acompanyar a batejos, familiaritzar-te amb la part de botiga, etc. És una “formació professional” de Divemaster.

Què fem l’Alba i jo fent el curs de Divemaster? Tots dos som uns enamorats del submarinisme i feia molt temps que teníem ganes de fer el Divemaster. La nostra idea original era, en algun moment, fer una pausa a les nostres carreres professionals i viatjar molts mesos pel sud-est asiàtic, i altres llocs de bon submarinisme, aprofitant per fer el Divemaster de viatge i cobrir despeses treballant de Divemasters per allà on anéssim. Aquesta era la idea original, però aleshores.... COVID! Normalment, aprofitem els estius per viatjar al sud-est asiàtic per fer submarinisme, però al 2020 això no era una opció. No teníem pla per l’estiu i se’ns va acudir l’opció d’avançar el Divemaster i fer-lo l’estiu de 2020 a l’Àmfora. La motivació principal és que ens semblava un pla collonut: faríem moltes immersions a un lloc que ens encanta (Tossa de Mar) amb un ambient fantàstic (l’Àmfora ho peta!), aprendríem moltíssim, i així ja el tindríem fet per quan d’aquí un segle o dos ens deixin fer el llarg viatge que volem fer.

I com va anar la nostra experiència? Tant l’Alba com jo estem molt satisfets de l’experiència! Primer de tot, ens ho hem passat genial! Com ja sabeu, el submarinisme a Tossa de mar és molt gratificant. A més a més, hem conegut molta gent interessant; tant pel que fa a l’equip que treballa a l’Àmfora, on tothom ens ha tractat genial, com pel que fa a clients que passen pel centre. En segon lloc, ha estat una gran oportunitat d’aprenentatge! No entraré en detalls específics, però com us podeu imaginar, com més allargueu l’experiència, més situacions experimentareu sota l’aigua i, per tant, més n’aprendreu. Anar en bici se n’aprèn anant en bici, i fer de guia de submarinisme se n’aprèn fent de guia de submarinisme. En tercer lloc, l’aprenentatge no ha estat només en termes de submarinisme, sinó també, en certa manera, de coneixement personal. Per exemple, jo he confirmat que m’agrada molt el rol de fer de guia, i gràcies a l’experiència de donar suport a cursos (sobre tot cursos Open Water Diver) i a batejos de mar, he confirmat que també m’agrada molt el rol d’instructor. No és sorprenent, ja que m’agrada el submarinisme i m’agrada la docència; així doncs m’agrada ser instructor de submarinisme. Gaudeixo molt de l’experiència d’acompanyar gent per primera vegada a l’aigua, m’encanta el seu procés d’aprenentatge i de connexió amb el medi, m’omple molt! En canvi, l’Alba ha confirmat també que li agrada fer de guia, però que no té cap interès en fer d’instructora. I això també és molt important. Com sabràs si t’agrada ser guia de submarinisme o instructor? Prova-ho! T’hi veus? Fantàstic! No t’hi veus? Fantàstic també!

Curs Divemaster a l’Àmfora. Tot i que el nostre pla original era fer el Divemaster al sud-est asiàtic, estem molt contents d’haver fet el curs a l’Àmfora. Tot són avantatges. Pel que fa a les immersions, l’Àmfora et dóna l’oportunitat de fer immersions tant sortint de platja com de barca. A més a més de la qualitat de les immersions, la geografia marina de la Mar Menuda és ideal per practicar orientació. El volum de gent que mou l’Àmfora a l’estiu és realment molt elevat i això és ideal per formar-se, tant pel que fa a gestió de centre de submarinisme, com pel que fa a guanyar experiència en tots els fronts (batejos, cursos, guiades...) Finalment, el tracte del centre és excel·lent. L’equip de l’Àmfora, començant pel Sebas, és molt experimentat i professional. En resum, que estem realment molt satisfets d’haver fet el Divemaster a l’Àmfora tant pel que fa a l’aprenentatge com pel que fa a gaudir l’experiència.

I ara què? Ara, Desembre de 2020, seguim en temps COVID i amb massa incertesa al nostre voltant. Tant l’Alba com jo seguim a les nostres feines habituals, però mantenim a l’horitzó fer el nostre viatge llarg en algun moment i gaudir de fer de Divemasters arreu del món. A més a més, tots dos tenim moltes ganes de seguir vinculats a l’Àmfora i col·laborar-hi com a Divemasters. Jo, a més a més, tinc ganes de fer el curs d’instructor quan sigui un bon moment, i qui sap si pot ser dedicar-me al món del submarinisme d’una manera menys parcial i tot...

I tu? Si has llegit fins aquí, intueixo que la idea de fer el curs de Divemaster et ronda pel cap. És evident que la meva opinió és que, si t’agrada el submarinisme i tens ganes d’aprendre, fer el Divemaster és una molt bona opció. La nostra experiència ens diu que és un curs molt enriquidor: ens ho hem passat molt bé, hem après molt sobre submarinisme (i el què ens queda!), i hem après també quins rols ens agraden més dins d’aquest món. I òbviament, l’Àmfora és el lloc ideal per fer el curs!